Select another country or region to view content for your location.

Cookies helpen ons bij het aanbieden van onze services. Door onze services te gebruiken, verklaart u zich ermee akkoord dat we cookies plaatsen. Meer info

LED schijnwerper voor buitenmontage

Als u wandlampen en buitenschijnwerpers voor vaste montage op uw terrein wilt installeren, zijn LED-schijnwerpers een energiezuinige en duurzame oplossing. brennenstuhl® wand- en buitenschijnwerpers voldoen aan de nieuwste LED-technologie. Hierdoor krijgt u niet alleen modern licht, maar bespaart u ook veel energiekosten. Twee series brennenstuhl® LED-schijnwerpers die geschikt zijn voor stationaire wandmontage en die geschikt zijn voor permanent buitengebruik, zijn de op netspanning werkende LED-schijnwerpers JARO en AL.

Aangezien er verschillende modellen zijn met verschillende producteigenschappen, dient u bij de aankoop rekening te houden met de volgende punten:

  • Is een bewegingssensor noodzakelijk?
  • Welke lichtkleur is geschikt voor buiten?
  • Hoeveel watt of lumen wordt aanbevolen voor gebruik buitenshuis?

Als u een LED-schijnwerper buiten wilt installeren, moet u er ook op letten dat deze ten minste IP44 heeft. De JARO modellen zonder bewegingsmelder voldoen aan beschermingsklasse IP65, de overige JARO modellen en de AL LED schijnwerpers voldoen aan beschermingsklasse IP44. 

Waarom een LED schijnwerper met bewegingsmelder?

Een infrarood bewegingsmelder zorgt ervoor dat de verlichting automatisch wordt in- of uitgeschakeld. Praktische toepassingsgebieden zijn bijvoorbeeld inritten, opritten of carports. Redenen voor een bewegingsmelder zijn naast meer veiligheid en oriëntatie ook energiebesparing, automatisering van de buitenverlichting en bescherming tegen inbraak. Automatisering zorgt niet alleen voor veiligheid door het risico op ongevallen door verlichting te minimaliseren, maar dient ook als afschrikmiddel tegen inbrekers.

Een LED-buitenspot met bewegingsmelder bespaart energiekosten omdat de melder pas wordt geactiveerd nadat bewegingen zijn gedetecteerd. Bij activering bereikt de armatuur onmiddellijk de maximale lichtstroom, d.w.z. de maximale lichtsterkte. Anders wordt de LED-armatuur uitgeschakeld. Om ervoor te zorgen dat de sensor de spot niet bij de geringste beweging activeert, kan de gevoeligheid worden ingesteld. Zo bereikt u een automatisch geactiveerde en op uw behoeften afgestemde verlichting van de buitenruimte.

De LED-spots met bewegingsmelder van brennenstuhl® kunnen verschillen in hun detectiebereik en hun registratiehoek. AL LED-spots met bewegingsmelders hebben een detectiehoek van 180° en een reikwijdte tot 12m, JARO LED-spots met bewegingsmelders hebben een detectiehoek van 120° en een reikwijdte van 10m. Inschakeltijd, schemeringssensor en gevoeligheidssensor zijn instelbaar. Bij AL is de inschakeltijd instelbaar van 10 sec tot 4 min, bij JARO van 10 sec tot 5 min.

Welke lichtkleur voor buitengebruik?

De kleurtemperatuur in Kelvin geeft aan waar de lichtkleur van de LED-spot in het spectrum van geelachtig-warm tot blauwachtig-koel ligt. De LED spot AL van brennenstuhl® met OSRAM SMD LED's geeft uw inrit, uw oprit of uw terras met 3000 K een warme en sfeervolle lichtkleur, die in zachtgele en oranje tinten straalt. Dit creëert een eerder gezellige sfeer.

De in de JARO LED spots ingebouwde Everlight SMD LED overtuigt door zijn speciale lichtverspreiding voor de verlichting van grote oppervlakken met een lichtkleur van 6500 K. De JARO LED spots hebben bovendien een zeer aangename optiek. De lichtkleur van de JARO LED spots lijkt daardoor meer op daglicht. Meer informatie over de lichtkleur of wandmontage van brennenstuhl® LED buitenschijnwerpers vindt u in de productcategorie.

Hoeveel watt of lumen in buitenruimtes?

Het wattage is bekend van vroegere verlichting, bijv. gloeilampen. De lichtstroom in lumen is nog onbekend. Hoewel in verband met LED-lampen nog steeds met wattenspecificaties wordt geadverteerd, is het aantal lumen zinvoller. De doorslaggevende waarde voor de lichtsterkte van een LED-spot is de lichtstroom. Deze beschrijft de daadwerkelijke lichtopbrengst van de lichtbron. De lichtstroom in lumen geeft aan hoeveel licht een lichtbron in alle richtingen uitstraalt.

De vereiste lumen- of wattwaarde van de LED spot is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Welke verlichtingssterkte op een bepaalde afstand aanwezig moet zijn.
  • Waar en op welke hoogte de spot gemonteerd moet worden.
    De verlichtingssterkte wordt aangegeven in lux.
  • Er is bijvoorbeeld ca. 10 - 20 lux nodig om de ingang van een garage te verlichten.
  • De verlichtingssterkte neemt niet lineair af met de afstand, maar kwadratisch, wat betekent dat het licht zelfs op kleine afstanden aanzienlijk zwakker is.